Voorleesweek: het krachtige samenspel tussen boeken en sensorisch spel uitgelegd

Voorleesweek: het krachtige samenspel tussen boeken en sensorisch spel uitgelegd

Nu de Voorleesweek van start is gegaan, willen we de schijnwerpers richten op het krachtige samenspel tussen boeken en sensorisch spel. Want voorlezen gaat verder dan enkel wat woorden op een pagina. Het opent de deur naar een wereld van verbeelding, creativiteit en zintuiglijke ontdekking. Ontdek hoe het integreren van boeken in sensorisch spel verschillende voordelen biedt voor de ontwikkeling van jonge kinderen.

Voorlezen is niet alleen een auditieve ervaring. Door sensorisch spel toe te voegen, krijgen kinderen de kans om te zien, te voelen, te ruiken en misschien zelfs te proeven. Hier zijn alvast enkele creatieve manieren om sensorisch spel te integreren in de leeservaring van kinderen:

  1. Licht en Schaduw:

    • Creëer een lichtbak en gebruik transparante pagina's met afbeeldingen die schaduwen werpen. Kinderen kunnen de schaduwen volgen terwijl ze het verhaal lezen.

  2. Sensory Storytelling Box:

    • Maak een 'sensorische verhalendoos' met verschillende voorwerpen die overeenkomen met het verhaal. Laat kinderen de voorwerpen verkennen terwijl ze het boek lezen.
      Je kan deze voorwerpen ook combineren met een leuke vulbasis zoals rijst, pasta, kikkererwten of zand in een speelbak.

  3. Tactiele Lettervorming:

    • Laat kinderen letters of woorden vormen met zachte klei of zand terwijl ze lezen. Dit helpt bij het versterken van de connectie tussen taal en tastzin.

  4. Smaakvolle Avonturen:

    • Kies boeken waarin voedsel een rol speelt en laat kinderen bijpassende smaken ervaren. Bijvoorbeeld, als het boek over appels gaat, laat kinderen dan appels proeven terwijl ze lezen.

 

kind boek lezen sensorisch spelen voorleesweek

 

Het integreren van sensorisch spel bij leesactiviteiten biedt verder ook enkele voordelen:

  1. Versterking van de taalontwikkeling: Voorlezen stimuleert de taalontwikkeling en sensorisch spel voegt hier een extra dimensie aan toe. Kinderen kunnen nieuwe woorden leren terwijl ze texturen beschrijven, geuren benoemen en praten over wat ze ervaren.

  2. Bevordering van de interesse in lezen: Door sensorisch spel met boeken te combineren, wordt lezen niet alleen gezien als een cognitieve activiteit, maar ook als een leuke en boeiende ervaring. Dit kan de interesse in boeken vergroten en een positieve houding ten opzichte van lezen bevorderen.

  3. Bevordering van creativiteit en verbeeldingskracht: Sensorisch spel met boeken combineren, moedigt kinderen aan om hun verbeelding te gebruiken en creatief te denken. Ze kunnen scènes uit het verhaal nabootsen of hun eigen verhalen bedenken die zijn geïnspireerd op de sensorische ervaringen.

  4. Sociale interactie: Het delen van sensorische boekervaringen kan sociale interactie bevorderen. Kinderen kunnen samenwerken, communiceren en ideeën uitwisselen terwijl ze de sensorische elementen van het boek verkennen.

  5. Leren door ervaring: Sensorisch spel integreren, biedt kinderen de mogelijkheid om te leren door actieve betrokkenheid en ervaring. Ze begrijpen concepten beter wanneer ze deze fysiek kunnen ervaren in plaats van alleen passief te lezen.

Door boeken te verbinden met zintuiglijk spel, wordt lezen dus een boeiende en leuke activiteit. Dit kan de basis leggen voor een levenslange liefde voor boeken en leren.

Laat kinderen deze week dus duiken in verschillende verhalen op een manier die hun nieuwsgierigheid en verbeeldingskracht voedt. Alvast veel lees- en speelplezier gewenst!

Terug naar blog