5 tips voor een rustige start van het schooljaar

5 tips voor een rustige start van het schooljaar

De start van een nieuw schooljaar is altijd spannend. Voor kinderen betekent dit vaak nieuwe klasgenoten, een andere juf of meester, misschien zelfs een nieuwe omgeving. Deze veranderingen brengen veel nieuwe indrukken met zich mee die voor sommige kinderen overweldigend kunnen zijn. Daarom is het belangrijk om kinderen te ondersteunen bij deze overgang en te zorgen voor een rustige, stabiele start. Hieronder geven we enkele praktische tips om voorspelbaarheid te creëren en de impact van nieuwe prikkels te verminderen.

1. Stel een vaste routine in

Kinderen gedijen goed bij voorspelbaarheid en structuur. Een vaste routine biedt houvast en helpt om de onzekerheden van een nieuwe omgeving te verkleinen. Begin thuis met een vaste ochtendroutine: sta op hetzelfde tijdstip op, eet samen ontbijt en zorg dat alles op een rustige manier gebeurt.

Maak bijvoorbeeld gebruik van visuele dagschema's zoals deze checkpad: dit helpt kinderen om te begrijpen wat hen te wachten staat.

 

2. Creëer rustige overgangsmomenten

Overgangen van de ene activiteit naar de andere kunnen voor kinderen uitdagend zijn. Zorg ervoor dat deze momenten rustig verlopen. Bijvoorbeeld, na een drukke schooldag kan een rustmoment helpen om te ontprikkelen voordat huiswerk of andere activiteiten worden opgepakt.

Laat kinderen na schooltijd even spelen met iets bekends en rustgevends, zoals waterklei of zand.

 

3. Bereid je kind voor op nieuwe situaties

Als je kind weet wat het kan verwachten, zal het zich rustiger voelen. Bereid kinderen voor op de nieuwe schoolomgeving door samen de route naar school te lopen, of door voor de start van het schooljaar een bezoekje te brengen aan de nieuwe klas.

Praat samen over wat er in de eerste schoolweken gaat gebeuren. Bespreek bijvoorbeeld hoe de schooldag eruitziet, wie de nieuwe juf of meester is, en wat de verwachtingen zijn.

Maak gebruik van rollenspellen of boekjes die helpen om nieuwe situaties te begrijpen.

 

4. Plan regelmatig rustmomenten in

In september kan alles nog wat overweldigend aanvoelen. Rustmomenten zijn essentieel om energie op te laden. Plan momenten in waar kinderen even niets hoeven en gewoon kunnen ontspannen.

Voorzie na schooltijd een vast rustritueel zoals tekenen, een boekje lezen, een wandeling maken of een knuffelmomentje houden.

 

5. Blijf in dialoog met je kind

Blijf regelmatig met je kind praten over hoe het zich voelt tijdens deze overgangsperiode. Wat vindt je kind leuk aan school en wat vindt het moeilijk? Door goed te luisteren kun je vroegtijdig inspelen op spanningen en behoeftes.

Moedig je kind aan om gevoelens te delen, ook als ze moeilijk of verwarrend zijn. Het boekje emotieklets kan je hierbij helpen; het is een speelse manier om emoties beter te leren kennen en begrijpen. Ook deze hulpmiddelen kunnen kinderen helpen om hun gevoelens te uiten en emoties te reguleren: sensorische kalmeerflesjes, fidget toys of verzwaringsknuffels

 

Een nieuwe schoolperiode brengt onvermijdelijk nieuwe indrukken en prikkels met zich mee, maar met de juiste ondersteuning kan deze overgang soepel verlopen. Succes! 

Terug naar blog