Swirko © 

Happy Plays staat in de krant!

[Artikel van 4 april 2023 uit Het Laatste Nieuws]

Steffi (32) van 'Happy Plays' maakt sensorische speelboxen: "Speelgoed gemaakt om te voelen, kinderen vinden dat zó leuk!"

Tekst: Rutger Lievens
Foto's: Jean-Pierre Swirko

Sinds kort biedt Steffi Ophalvens (32) speelklare sensorische pakketten op haar webshop Happy Plays. Omdat ze merkte dat haar dochtertje Lia (6) vaak overprikkeld thuiskwam van school, liet Steffi haar met ‘sensorisch speelgoed’ aan de slag gaan. “Ik combineer altijd speelfiguurtjes met rijst, of pasta, water of schuim. In leuke kleurtjes”, zegt ze.

Steffi geeft ondertussen sensorische workshops voor Pitstop en op Aalsterse scholen met Tureluren en ook op de kampjes van Sportwijk Schotte is ze actief. Heel recent werd ze nog geselecteerd voor de Starterspremie van de stad Aalst. De webshop van Happy Plays is pas sinds februari online, het gaat dus ineens heel snel.

De kiem van Happy Plays ligt in 2019. “We hebben veel tegenslag op korte tijd gekend en daarbij kwam nog eens dat mijn dochter Lia tot haar drie jaar niet heeft doorgeslapen. Het resultaat was dat ik in een burn-out belandde”, vertelt Steffi. “Ik voelde: de rust in huis is weg. Dus ik moest iets doen. Ik begon met Lia de natuur in te trekken, ging naar buiten. Niet naar de traditionele binnenspeeltuin maar naar een leuk speelbos, omdat ik merkte dat ze heel snel overprikkeld was. Als mama zocht ik een manier om met de hooggevoeligheid van mijn dochter om te gaan. Als ze van school kwam, was het alsof ze een vulkaan was die uitbarstte. Dus ik ben er creatief mee aan de slag gegaan, vond leuke dingen op Pinterest. Niet dat ik meteen doorhad dat dat ‘sensorisch spelen’ was. Ik merkte wel meteen dat ze langer kon focussen op het spelletje als ze het kon voelen. Ze kan zich normaal gezien niet lang concentreren op één ding en alleen spelen doet ze ook niet graag. Toen lukte met dat sensorisch speelgoed wel.”

Steffi werd er zelf ook blij van. “Ik vond dat wel tof om kleine miniwereldjes te creëren. Zo maakte ik eens een elfenwereldje, of de dinosaurus en de vulkaan. Soms laat ik me inspireren door een boekje. Ik combineer altijd speelfiguurtjes met rijst, of pasta, water of schuim. In leuke kleurtjes. Daar zit dat voelen in, het ontdekken van de texturen en het materiaal”, zegt ze. “Het eerste dat ik gemaakt had, was in het thema ‘pinguïns’. Kleine pinguïns en daarbij dan water met een kleurtje en ijsblokjes. Dat was dan de Noordpool. Het werkte. Dan ben ik me daarin beginnen verdiepen. Je kan er iets educatief in steken. Zo heb ik met Lia eens een ‘plastic soep’ gemaakt. Met water en daarin dan plastic en netjes in gegooid. Dan moest Lia dat daar uithalen en zo de diertjes redden. In de speelsessies die ik geef, probeer ik daar altijd wel zoiets educatief in te stoppen.”

Steffi zag dat het werkte bij haar eigen kind, maar zag andere ouders die ook aan het ploeteren waren. “Op de duur kreeg ik vragen van andere ouders in mijn omgeving die het tof vonden. ‘Ik zie er mij zelf niet aan beginnen, ik heb daar geen tijd voor’, zeiden sommigen. Vandaar het idee om kant-en-klare speelboxen aan te bieden. Je merkt bij iedereen dat het druk is. Het is wel fijn om de rust die ik zelf gevonden heb bij andere mensen binnen te brengen”, zegt ze.

In februari opende ze haar webshop www.happyplays.be waar je de speelklare sensorische pakketten kan kopen. Steffi maakt ook op maat gemaakte boxen, voor verjaardagen of feestjes, in samenspraak met de ouders. Naast de speelboxen organiseert ze ook workshops. Zo is er op 15 en 16 april een workshop op bioboerderij De Loods, samen met Pitstop. Voor deze speelsessie koos ze een fris en fruitig thema.

Terug naar blog