Met deze items ontwikkelt je kind z'n fijne motoriek

Met deze items ontwikkelt je kind z'n fijne motoriek

Niet elk kind is even snel in het aanleren van nieuwe vaardigheden. Hoe kan je fijne motorische bewegingen inoefenen? We helpen je graag op weg.

Wat is fijne motoriek?

Motoriek is het vermogen om te bewegen. Hierbij wordt er een onderscheid gemaakt tussen de grove en fijne motoriek. Zwaaien, rollen, kruipen en stappen zijn voorbeelden van grove bewegingen. Met de fijne motoriek wordt het gebruik van de handen en vingers bedoeld. Voelen, aanraken en vastnemen dragen daarom bij aan de ontwikkeling van de fijne motoriek. 

Handige tools

  • Pincet

Met de pincetgreep leert je kind iets vastpakken tussen duim en wijsvinger. Later ontwikkelt zich uit de pincetgreep de juiste pengreep (of driepuntsgreep). 

  • Grijptang

Met een grijptang worden kinderen op een leuke manier voorbereid op het hanteren van een schaar. Ook leren ze bewegingen controleren.

  • Pipet

 

Met het duwen op een pipet leren kinderen de kracht in hun vingers beheersen.

  • Potjes en lepels

 

Oog-handcoördinatie is een belangrijke vaardigheid in het dagelijkse leven. Je hebt het nodig bij elke actie waarbij je tegelijk je handen (fijnmotorische vaardigheden) en ogen moet gebruiken om zo je bewegingen te sturen en te coördineren (cognitieve vaardigheden). Spelenderwijs oefenen is daarom het meest succesvol.

  • Klei

Spelen met klei stimuleert de fijne motoriek. Het traint o.a. handspieren die nodig zijn om te leren schrijven. Daarenboven is het voelen van de klei reeds voor de allerkleinsten goed; ze leren al voelen of de klei hard of zacht, warm of koud, glad of ruw is. Zo wordt ook de fantasie geprikkeld. 

Ontdek hier al onze tools.

Terug naar blog