Een zee van plezier met deze sensorische spelactiviteiten in thema oceaan

Een zee van plezier met deze sensorische spelactiviteiten in thema oceaan

De oceaan is een fascinerende wereld vol kleurrijke koralen, mysterieuze wezens en betoverende geluiden. Het verkennen van de onderwaterwereld kan niet alleen educatief zijn, maar ook een geweldige manier om de zintuigen van kinderen te stimuleren. In dit blogartikel delen we enkele boeiende sensorische spelactiviteiten waarmee kinderen de magie van de oceaan kunnen ervaren.

Zand: Zand is een klassieke basis voor sensorisch spel en perfect voor een oceaanthema. Je kan (kinetisch) speelzand gebruiken of zelfs echt zand van het strand. Voeg schelpen, zeesterren en zeedieren toe om een onderwaterlandschap te creëren. Kinderen kunnen met hun handen door het zand graven, zandkastelen bouwen en de textuur van het zand verkennen.


Water: Water is een veelzijdige en verfrissende basis voor een oceaanspeelervaring. Gebruik een grote bak of een water- en zandtafel om een onderwaterwereld te creëren. Voeg blauwe voedingskleurstof toe om het water een oceaanachtige uitstraling te geven. Kinderen kunnen met hun handen door het water glijden, zeedieren laten zwemmen en met waterpistolen spelen om golven na te bootsen.


Rijst: Gekleurde rijst is een uitstekende basis voor een sensorische speelbak in het thema oceaan. Meng ongekookte rijst met blauwe voedingskleurstof om het eruit te laten zien als de oceaanbodem. Voeg schelpen, kralen en zeewezens toe. Kinderen kunnen met hun handen door de rijst woelen, schatten ontdekken en het geluid van de rijstkorrels horen wanneer ze tegen elkaar schuren.


Ook met ongekleurde rijst en kleurrijke figuurtjes kan je een leuke speluitnodiging maken. Zo kunnen kinderen sorteren op kleur, hetzelfde aantal diertjes tellen, enz.

 

Schuim: Schuim is een leuke en verrassende basis voor een oceaanspeelervaring. Gebruik scheerschuim of een schuimbadproduct om een schuimige zee te creëren. 

 

Spaghetti: Neem verschillende kleuren verf of voedingskleurstof, zoals blauw en groen, en verf verschillende porties gekookte spaghettislierten. Plaats de gekleurde spaghetti in een plastic bak om een kleurrijk oceaanlandschap te creëren. Voeg zeedieren toe en laat de kinderen de spaghetti gebruiken om de zeedieren te voeden, te laten zwemmen of een onderwateravontuur na te spelen. Dit bevordert de fijne motoriek en verbeelding.Droge pasta:  Om de verbeelding van je kinderen te prikkelen en een hands-on ervaring te bieden, kun je samen met hen koralen maken uit droge pasta. Kies verschillende soorten pasta die lijken op de vormen van koralen, zoals penne, rigatoni, fusilli, enz. Dit zal variatie en textuur aan je koralen geven. Verf de pasta in verschillende kleuren met behulp van acrylverf of voedingskleurstof. Laat je creativiteit de vrije loop en gebruik levendige kleuren die passen bij de onderwaterwereld, zoals roze, oranje, geel, blauw en paars. Dit creatieve knutselproject biedt kinderen de mogelijkheid om hun eigen kleurrijke onderwaterwereld te creëren en tegelijkertijd hun fijne motoriek en creativiteit te ontwikkelen. Zelf geen tijd? In onze shop vind je kant-en-klare pastakoralen.

 

Speelklei: Gebruik blauwe speelklei om een oceaan te creëren. Rol de klei uit en bedek de bodem van de plastic bak of speeltafel met de blauwe klei om de zee na te bootsen. Voeg zeedieren toe en laat de kinderen de klei gebruiken om koraalriffen, rotsformaties en andere oceaanelementen te vormen. Dit stimuleert de verbeeldingskracht en creativiteit van kinderen. Je kan hen ook uitstekers, rollers en stempels aanbieden om leuke figuurtjes mee te maken. Verder kan je schelpen, kralen, edelstenen en andere kleine voorwerpen in de klei drukken om unieke schatten te creëren. Deze kunnen worden verstopt in het oceaanspel en dienen als een spannende schattenjacht voor de kinderen. Dit stimuleert de verbeelding en het spelplezier.

 

WaterparelsWaterparels zijn kleine, absorberende bolletjes die, wanneer ze in water worden geplaatst, uitbreiden en een fascinerende sensorische ervaring creëren. Deze kleurrijke parels bieden een geweldige speelmogelijkheid voor kinderen, vooral in thema's zoals de oceaan. Laat de waterparels weken in water volgens de instructies op de verpakking, zodat ze volledig kunnen opzwellen. Plaats de uitgezette waterparels in een plastic bak of schaal om een kleurrijke oceaanspeelbak te creëren. Voeg zeedieren en andere oceaanversieringen toe om een onderwaterwereld te vormen. Kinderen kunnen hun handen door de waterparels laten glijden, de zeedieren erdoorheen bewegen en hun eigen avonturen in de oceaan bedenken. Het voelen van de gladde, zachte en verkoelende textuur van de waterparels kan rustgevend en ontspannend zijn.
Glibbi: Glibbi is een kleurrijk, glibberig materiaal dat kinderen een unieke sensorische ervaring biedt. Het transformeert water in een dikke, gelachtige substantie en zorgt voor een geweldig speelavontuur. Voeg het Glibbi-poeder toe aan water en meng het goed totdat de gewenste consistentie is bereikt. Vul een plastic bak of badkuip met het glibberige mengsel. Kinderen kunnen zichzelf onderdompelen in dit oceaanspeelbad en de glibberige textuur verkennen. Ze kunnen zeedieren toevoegen of kleine plastic schatten, zoals munten, kralen of schelpen, verstoppen in het mengsel.

 

Ijs: Nog een leuke en creatieve manier om de onderwaterwereld te ontdekken is door water met zeedieren in lagen in te vriezen. Dit eenvoudige maar betoverende project biedt kinderen de mogelijkheid om te spelen met ijs en tegelijkertijd de fascinerende wereld van de oceaan te ontdekken. Zo kunnen ze de verschillende lagen en zeedieren van dichtbij bekijken, aanraken en ermee spelen terwijl het ijs geleidelijk smelt.

 

 

Kortom, sensorische spelactiviteiten in het thema oceaan bieden kinderen de mogelijkheid om te leren, te ontdekken en hun creativiteit te uiten.

Zelf geen tijd of inspiratie? Bekijk dan ook eens onze ready-to-play themaboxen. Veel 'happy plays' gewenst!

Terug naar blog