kind magneettegels sensorisch spel

De aantrekkingskracht van magnetisch speelgoed uitgelegd

Magnetisch speelgoed wint de laatste jaren aan populariteit. Niet alleen vanwege het speelplezier dat het biedt, maar ook vanwege de vele educatieve voordelen die het met zich meebrengt. Laten we eens dieper ingaan op de fascinerende wereld van magnetisch speelgoed en ontdekken waarom het favoriet is in menig huishouden.

Wat is magnetisch speelgoed?

Magnetisch speelgoed is vaak voorzien van magnetische elementen zoals staven en vormen die aan elkaar kunnen worden gekoppeld. De aantrekkingskracht tussen de magneten zorgt voor een interactieve en boeiende speelervaring. Kinderen kunnen verschillende structuren en vormen creëren door de magneten met elkaar te verbinden, wat de creativiteit en verbeeldingskracht stimuleert.

Educatieve Voordelen

1. Ruimtelijk Inzicht en Geometrie:

Magnetisch speelgoed daagt kinderen uit om driedimensionale structuren te bouwen. Door magneten op verschillende manieren met elkaar te combineren, ontwikkelen kinderen een beter ruimtelijk inzicht en begrip van geometrische vormen.

2. Probleemoplossend Vermogen:

Het bouwen met magnetisch speelgoed vereist vaak creatieve oplossingen. Kinderen moeten nadenken over hoe ze hun ideeën kunnen realiseren en eventuele problemen onderweg kunnen oplossen, wat hun probleemoplossend vermogen bevordert.

3. Samenwerking en Sociale Vaardigheden:

Magnetisch speelgoed is vaak geschikt voor groepsactiviteiten. Samenwerken aan het bouwen van structuren bevordert sociale interactie en helpt kinderen om effectief samen te werken, ideeën te delen en compromissen te sluiten.

4. Motorische Vaardigheden:

Het hanteren van de magnetische stukken, het verbinden en losmaken ervan, vereist fijne motorische vaardigheden. Dit draagt bij aan de ontwikkeling van de hand-oogcoördinatie en de algemene motorische vaardigheden van kinderen.

Veiligheid en Duurzaamheid

Naast de educatieve voordelen biedt magnetisch speelgoed ook praktische voordelen. Goede kwaliteit magnetisch speelgoed is vaak gemaakt van duurzame materialen en voldoet aan strenge veiligheidsnormen. Hierdoor kunnen ouders met een gerust hart toezien op het speelplezier van hun kinderen.

Producten waar wij zelf grote fan van zijn: 

MagnaTilesBekend om hun kleurrijke magnetische tegels die gemakkelijk aan elkaar kunnen worden gehecht, biedt MagnaTiles een scala aan sets voor verschillende leeftijdsgroepen. Je ontdekte ze hier.

Magnetische speelsets en aankleedpoppen: verwisselbare achtergronden en magnetische speelstukjes die voor urenlang speelplezier zorgen; hier in huis een echte hit en ook handig voor onderweg. Je vindt hier verschillende sets.

Magneetstick met fiches: De magneetstaaf is een stok gemaakt uit kunststof waarin een sterke magneet zit. Deze is vergezeld van kleurrijke fiches dewelke een metalen randje hebben, waardoor ze aan de magneet kunnen hechten. 

Je kunt de fiches (maar ook andere dingen, zoals bijvoorbeeld pijpenragers of paperclips) verbergen in een bak met zand, rijst of pasta en ze vervolgens laten zoeken door met de magneetstaaf door de bak te gaan. Ontdek hier de magneetstok.

Heb je zelf nog een leuk idee bedacht met de magneetstick? Laat het ons gerust weten via Instagram of Facebook.

 

Terug naar blog