Zintuiglijk spel voor baby's en peuters: 10 eenvoudige en leuke ideeën

Zintuiglijk spel voor baby's en peuters: 10 eenvoudige en leuke ideeën

De ontwikkeling van de zintuigen speelt een cruciale rol in het leven van baby's en peuters. Door middel van zintuiglijk spel kunnen ze de wereld om hen heen ontdekken, nieuwe ervaringen opdoen en hun cognitieve en motorische vaardigheden ontwikkelen. Zintuiglijk spel is niet alleen leuk, maar ook essentieel voor de groei en ontwikkeling van jonge kinderen. In dit blogbericht delen we tien boeiende en stimulerende zintuiglijke spelideeën voor baby's en peuters.

 

Ontdekken met de tastzin

Baby's en peuters verkennen de wereld vaak met hun handen en mond. Een geweldige manier om de tastzin te stimuleren, is door een sensorische speelbak te maken. Vul een lage bak met materialen zoals gekookte spaghetti, rijst, droge pasta, zachte stoffen, en andere veilige objecten met verschillende texturen. Laat je kindje de materialen verkennen met zijn handen, voeten of zelfs met zijn mond (let op dat het veilig is om te proeven). Dit helpt bij het ontwikkelen van de tastzin en de hand-oogcoördinatie. 

  • Speelbak met haver / ontbijtgranen

 

Het vermogen van een kind om zich te concentreren op een zintuiglijke spelactiviteit zal zich ontwikkelen naarmate het groeit, maar aanvankelijk is hun aandachtspanne waarschijnlijk vrij kort en zullen ze snel moe worden van stimulerende activiteiten. Met dit in gedachten zijn spelactiviteiten die weinig voorbereiding vragen het beste. Een eenvoudig idee voor een eerste zintuiglijke speelervaring is om wat haver in een dienblad te gieten en er wat voorwerpen of hun favoriete speelgoed in te begraven zodat ze het kunnen ontdekken. Zeer eenvoudige concepten zoals deze kunnen opwindend zijn voor kleintjes en dit zal hen leren over objectdoorlaatbaarheid.

  • Spaghettispel 

 

Spaghetti heeft zo'n leuke textuur om te ontdekken! Kook zoals gewoonlijk een hoeveelheid spaghettislingers. Verdeel deze nadien in 4 voordat je ze kleurt met verschillende soorten (voedings)kleurstof. Na het verven laat je de kleuren een paar minuten intrekken en spoel je de slingers nog eens goed met water.

  • Aquafaba (smaakveilig speelschuim)

 

Als je kleintje nog steeds dingen in zijn mond stopt, is kikkererwtenwater - ook bekend als aquafaba - een goeie variatie op schuim. Om dit smaakveilige speelschuim te maken, laat je gewoon het water uit twee blikken kikkererwten lopen, voeg je een theelepel wijnsteen toe, eventueel een druppel kleurstof, mixen en hop; je hebt schuim! Wijnsteen helpt om het langer schuimig te houden, maar het vormt geen probleem als je dit niet in huis hebt. Het is geen essentieel onderdeel. Je kunt kikkererwtenwater in de koelkast bewaren totdat je klaar bent om deze activiteit te doen, maar het moet echt opgeklopt worden vlak voordat je gaat spelen, aangezien het na een tijdje weer vloeibaar begint te worden. 

 

Ontwikkelen van de visuele waarneming

Visuele stimulatie is belangrijk voor de ontwikkeling van het gezichtsvermogen van baby's en peuters. Maak gebruik van felle kleuren en contrasten om hun aandacht te trekken. 

  •  Water- en badderspel

 

Vul een kleine ondiepe bak met water en plaats verschillende waterdichte speeltjes en objecten zoals plastic bekers, drijvende eendjes en sponzen. Laat je kindje spelen en spetteren in het water en ontdekken hoe het water beweegt en reageert op zijn aanraking. Dit bevordert de tactiele en visuele waarneming.

  •  Sensory zakjes

Vul hersluitbare plastic zakjes met verschillende materialen, zoals gekleurde gel, gekookte pasta, zand of rijst. Zorg ervoor dat de zakjes goed zijn afgesloten. Plaats de zakjes voor je baby of peuter en laat ze de zakjes onderzoeken door erop te drukken, te knijpen en te voelen. Dit stimuleert de tastzin en helpt bij het ontwikkelen van fijne motorische vaardigheden.

Geluiden ontdekken

Baby's zijn bijzonder gevoelig voor geluiden. Ze genieten van het ontdekken van nieuwe geluiden en het reageren op verschillende tonen. Maak gebruik van muziekinstrumenten zoals rammelaars, trommels en xylofoons om hun gehoor te stimuleren. Zing liedjes en maak geluiden zoals dierengeluiden om hun aandacht te trekken en hun taalontwikkeling te bevorderen.

  • Maak muziek en zing

Vul een mandje met voorwerpen die hun favoriete liedjes te vertegenwoordigen. Laat ze vervolgens een voorwerp uit de mand kiezen en zing samen jullie favoriete kinderliedjes. Zingen met kleintjes is zo belangrijk voor de taalontwikkeling en luistervaardigheid en het is zo'n geweldige manier om een ​​band met je baby op te bouwen. Het is ook een fantastische activiteit om oudere broers en zussen bij te betrekken.

Ruiken en proeven

Het stimuleren van de reuk- en smaakzin kan ook erg plezierig zijn voor baby's en peuters.

  • Geurige ontdekking 

Neem een aantal kleine potjes met verschillende geuren, zoals vanille, citroen, kaneel of lavendel. Laat je kind ruiken aan de potjes en benoem de geuren. Je kunt ook enkele geurende objecten, zoals bloemen of kruiden, introduceren. Dit helpt bij het ontwikkelen van de reukzin en stimuleert de taalontwikkeling.

  • Sapjesbar

 

Vul een bak met water en snijd wat citrusvruchten in schijfjes. Leg ook wat materialen binnen handbereik waarmee geschept en gegoten kan worden zoals lepels, een kan, trechters, enz. 

  •  Smaakveilige verf

Schilderen is zo leuk! En met dit smaakveilige alternatief kunnen ook baby's en peuters delen in het plezier. Het is echt makkelijk om op te zetten: een paar lepels natuurlijke yoghurt en een druppel kleurstof, that’s it!

Beweging en balans

Naast de traditionele zintuigen is het ook belangrijk om aandacht te besteden aan de ontwikkeling van de proprioceptie (het gevoel van lichaamsbeweging en -positie) en het evenwichtsgevoel.

  • Sensorisch parcours

 

Maak een veilig parcours met verschillende oppervlakken en texturen, zoals kussens, tapijten, zeildoek, bubbelplastic en stoffen tunnels. Laat je kindje over het parcours kruipen, lopen, rollen of klimmen. Dit bevordert de ontwikkeling van de proprioceptie, het evenwichtsgevoel en de grove motoriek.

    Onthoud altijd dat veiligheid de hoogste prioriteit heeft bij het uitvoeren van sensorische speelactiviteiten. Blijf bij je kindje, voorkom verstikkingsgevaar en zorg ervoor dat alle materialen geschikt zijn voor de leeftijd van je kind. Geniet van het ontdekken en veel zintuiglijk speelplezier!

     

     

    Terug naar blog