sensorisch spel

S.O.S. rommel: 6 snelle opruim hacks

Veel mensen denken dat sensorisch spel veel opkuis en tijd en vergt. Laten we die mythe snel ontkrachten! We snappen het natuurlijk wel... als begeleider, juf of ouder van kleine kindjes word je niet vrolijk van de gedachte om straks nog een extra rommeltje te moeten opkuisen. Maar sensorisch spelen hoeft heus niet altijd gelijk te staan aan geknoei en chaos! In dit artikel ontdek je enkele snelle hacks om de opkuis achteraf te beperken.

Met de juiste opstelling en de juiste materialen kan je het gerommel best goed controleren.

Hack #1 

Probeer eens een andere vulbasis dan rijst. Bonen, kikkererwten en grove pasta zijn ideaal en ruimen makkelijker op dan kleine rijstkorreltjes.

Hack #2 

Leg een speelmat of laken onder de speelbak of speeltafel. Zo kan je achteraf alles makkelijk overgieten en recupereren.

Hack #3

Zet je schaal in een grotere speelbak. Zo vang je al een groot deel van de geknoeide materialen een eerste keer op.

Hack #4

Maak op voorhand duidelijke afspraken. Bijvoorbeeld: het materiaal blijft in de speelbak. Als er iets per ongeluk valt, is dat oké. Wordt er gegooid, dan stopt het en wordt de bak opgeruimd.

Hack #5

Betrek je kind bij de opkuis. Sommige kindjes vinden het erg fijn om mee op te ruimen en met borstel en vuilblik aan de slag te mogen gaan.

Hack #6

Breng het spel naar buiten bij mooi weer. Een watertafel biedt eindeloos speelplezier en bezorgt je weinig opkuis achteraf.

Terug naar blog