Terugblik op onze speelsessies met PIT

Het was super dat jullie er met zovelen bij waren de voorbije weken! Hopelijk hebben jullie er net zo van genoten als wij.

Blik je graag nog eens mee terug op onze belevenissen of was je er niet bij en ben je benieuwd naar hoe het er aan toe gaat tijdens zo’n speelsessie? Op deze pagina vind je meer uitleg over de diverse speluitnodigingen en gebruikte materialen. Het geeft misschien wat nieuwe inspiratie om de kids deze vakantie bezig te houden.

April – Bioboerderij De Loods

Met vlinders in de buik werden in april de eerste speeltafels opgezet in en rond de serres van Bioboerderij De Loods.

 

Groentjes werden geoogst, gewassen en gesneden in de modderkeuken.

Als basis voor de ‘aarde’ op het land werden bloem, olie en cacaopoeder gemengd. Een smaakveilig alternatief voor zand (en nog lekker ook!) waarmee het ook nog eens een extra zintuig wist te prikkelen. Er werden kleine groeten zoals spruitjes, krieltjes, wortels, radijzen en broccoliroosjes aan toegevoegd en tuingereedschap op kindermaat om de kleine vingertjes op het land te laten werken.

 

Zaadjes werden gewikt en gewogen en tot mooie bloemen gevormd.

Witte bonen, gedroogde kikkererwten, spliterwten en rode bonen deden dienst als zaadjes. Een wc-rol werd in reepjes geknipt om een bloem mee te vormen die kon worden opgevuld met de gedroogde peulvruchten. Meetinstrumenten zoals een weegschaal, telblokjes, diverse maatbekers en schepjes lieten ons toe om na te gaan wat zwaar(der)/groter/kleiner/… was. Een speelse manier om begrippen als deze in te oefenen.

 

Tussen de bloemetjes ontdekten we heel wat kleine kriebelbeestjes die we van dichtbij onder de loep namen.

De grond waarin de kleine beestjes woelden, werd nagemaakt met belugalinzen. Hier voegden we blaadjes, takjes en speelfiguren van diverse insecten aan toe en insectenkijkers en vergrootglazen om deze van naderbij te bestuderen. De boekjes vol weetjes leerden ons dat een duizendpoot helemaal geen 1000 poten heeft!

 

Er was zelfs een magische vlindertuin waar we zagen hoe de rupsen vlinders werden.

Het groene gras van de vlindertuin kwam tot stand door het gebruik van groene rijst en pastabloemetjes. Hier werden gekleurde vlinderpasta, 3D rupsen en vlinders aan toegevoegd. Magnetische rupsen, fiches en -sticks zorgden voor extra magie.

 

We lieten het tot slot ook heel even regenen zodat alles mooi kon bloeien en groeien.

Wanneer de wolken van wit speelschuim verschenen, kwam het kliederplezier op gang. Plastic bloemen werden besprenkeld met water aan de hand van o.a. pipetten, trechters en gieters.

 

 Mei – Zuivelhoeve Keymeulen

Mama werd gevierd tussen de koeien van boer Joost bij Zuivelhoeve Keymeulen.

Kalfjes en mama koetjes graasden in de wei terwijl vliegjes smulden van de koeienvlaai.

Groene rijst werd gebruikt voor de weide, bruin speeldeeg voor de drolletjes. Koeien, fopvliegjes, tractoren en mini gereedschap zoals een hark en schop maakten onze boerderij compleet.

 

Nadien werden de koeien van stal gehaald om ze te melken.

Er werd heerlijk in het rond gespoten met de oobleck (= water + maïzena). Handschoenen werden hiermee opgevuld, ondersteboven opgehangen en met gaatjes doorprikt om een uier na te bootsen. De melk kon worden opgevangen in flesjes en kannen.

 

Van de melk werden de lekkerste ijsjes gemaakt.

Moonsand (= bloem + olie) voor het ijs en gekleurde couscous en rijst voor de ‘sprinkels’ did the trick. Hmmm, er werden serieus wat bolletjes ijs aan de mama’s en papa’s voorgeschoteld!

 

In onze fabriek werden naast melk ook mooie woorden voor mama gemaakt.

Onze woordenfabriek gaven we vorm met rood gekleurde letterpasta, buizen, schepjes, magneetfiches en sticks.

 

En we toverden krachtige spreuken voor onszelf.

We vulden een kommetje met bloemblaadjes en bruispoeder (gekleurde baking soda dat in combinatie met azijn zorgt voor een chemische reactie). Affirmatiekaartjes en toverstaffen zetten onze daad kracht bij.

 

 

Juni – Bloemenplukveld Pierre Blom

Zomerbar BLOOM diende de deuren te sluiten en zo belandden we in juni last minute op het BLOOMenplukveld van Pierre Blom.

Het verhaaltje ‘the flower and the digger’ liet ons de tegenstelling tussen stad en natuur voelen.

De bouwmachines en magneettegels tussen de zwarte bonen vs. de bloemen tussen de groene rijstkorrels.

 

Nadien trokken we onze stoute schoenen aan, euh uit, en betraden we het Stapelstein blotevoetenpad gevuld met waterparels, gedroogde kikkererwten en speelschuim.

 

Helemaal klaar voor ons avontuur met Pippi Langkous belandden we in Villa Kakelbond.

We gingen op schattenjacht met Witje en meneer Nelson en vonden kleurrijke diamanten, magneetfiches en munten tussen de ongekleurde rijst.

 

Nadien konden we de zeilen hijsen Taka-Tukaland via de boot gemaakt uit karton.

 

We troffen al snel een onbewoond eiland aan met zand van rice krisps (ontbijtgranen), skeletten, piraten en nog meer schatten! We voeren verder langs het water met zonnefontein, zeedieren en bootjes.

 

Onze dorst konden we lessen in de sapjesbar.

Met citrusvruchten, water en ijsblokjes maakten we heerlijk verfrissende drankjes.

 

Ben je er vanaf september graag (opnieuw) bij? Schrijf je dan hier in.

Meer speelinspiratie? Bekijk dan zeker ook eens de artikels op happyplays.be of ga eens naar het Instagram account @mamavanlia.