Terugblik op onze speelsessie @ zomerbar BLOOM

 

Het was super dat jullie erbij waren! Hopelijk hebben jullie er net zo van genoten als wij.

Blik je graag nog eens mee terug op onze belevenissen? Op deze pagina vind je meer uitleg over de diverse speluitnodigingen en gebruikte materialen. Het geeft misschien wat extra inspiratie om er thuis verder mee aan de slag te gaan.  

Mickey & the roadster racers

Wie Disney zegt, zegt Mickey Mouse. De Disney mascotte en zijn vrienden konden op deze speelsessie dus niet ontbreken. Zwarte bonen vormden de basis van deze centrale speelbak, samen met wieltjes- en krulpasta in de typische Mickey kleuren zwart, geel en rood.

Mickey in z'n raceauto en een grote Mickey Truck zorgden er samen met de autobaan magneettegels voor dat het circuit tot leven kwam. Door met de tegels te spelen en verschillende vormen te creëren, leren kinderen om hun verbeeldingskracht te gebruiken en oplossingen te vinden voor uitdagende problemen. Het knijppincet bevordert dan weer de fijne motoriek en de ontwikkeling van de handspieren, waar het vergrootglas zorgde voor een nieuw perspectief op de omgeving.

 

Aladdin

Met Aladdin beleefden we Oosterse nachten. De weelde kwam tot uiting door het gebruik van veel goud, een schatkist met munten en diamanten, magneetsticks en -fiches en wat extra gouden potjes en kannetjes. 

Deze bak werd gevuld met rice crisps ontbijtgranen. Een eenvoudige basis, ideaal voor een eerste zintuiglijke speelervaring. Door er wat voorwerpen en speelfiguurtjes in te begraven kunnen kinderen volop ontdekken. Zeer eenvoudige concepten zoals deze kunnen opwindend zijn voor kleintjes en dit zal hen leren over objectdoorlaatbaarheid.

 

 

Het vermogen van een kind om zich te concentreren op een zintuiglijke spelactiviteit zal zich ontwikkelen naarmate het groeit, maar aanvankelijk is hun aandachtspanne waarschijnlijk vrij kort en zullen ze snel moe worden van stimulerende activiteiten. Met dit in gedachten zijn spelactiviteiten die weinig voorbereiding vragen het beste als je er thuis verder mee aan de slag zou willen gaan. 

Alice In Wonderland

In Alice haar Wonderland werden we opgewacht voor een gezellig theekransje. Hier geen herkenbare Disneyfiguurtjes, maar een alternatieve invulling van de speelbak om te tonen dat met een vleugje creativiteit en spullen die je zelf in huis hebt, je ook een verhaal tot leven kan wekken. Kopjes en lepeltjes stimuleerden het scheppen, vullen en gieten.

Daarnaast waren er ook toverflesjes met magisch poeder. Zo'n flesjes zijn leuk om naar te kijken, mee te schudden, of mee tot rust te komen. Er zijn heel veel manieren om zelf zintuiglijke flesjes (sensory bottles) te maken: je kan er droge materialen aan toevoegen zoals rijst en bonen, of je kan gaan voor magnetische flessen, flessen met water, lijm en/of olie, glitterflessen,... Kortom, je kan eindeloos variëren. De dop kan je ook vastlijmen met een lijmpistool als je geen risico wil nemen.

 

 

Deze speelbak stimuleert de verbeelding, bevordert de fijne motoriek en biedt een veilige ruimte om te verkennen en te ontspannen.

Winnie The Pooh

Tussen de bloemetjes en de bijtjes was Pooh-beer druk in de weer, op zoek naar honing. Als basis werd hier gekozen voor gekleurde rijst. Een fijn en droog materiaal om door de handen te laten gaan en leuk om mee te scheppen en gieten. 

Vulfiguren in de vorm van een bijenkorf en honingraat vormden voor een leuke aanvulling op de speelbak. Ze helpen de kinderen op kleur sorteren, de figuur te vullen met rijst, of andere verzamelde materialen (zoals de vilten bijtjes en houten bijenkorfjes in dit geval). 

 

Zelf rijst verven? Doe wat ongekookte rijst in een hersluitbaar zakje. Voeg er een scheut natuurazijn en een paar drupjes voedingskleurstof aan toe. De natuurazijn helpt de kleuren beter vast te houden. Nadien doe je het zakje dicht. Kneed en wrijf goed om de kleur door de rijst te mengen. Nadien even laten drogen. 

Je kan de rijst ook kleuren met verf, dan heb je geen azijn nodig. Stopt je kindje nog veel in de mond? Gebruik dan voor de zekerheid voedingskleurstof.

Encanto

De familie Madrigal toonde ons hun superkrachten. Ook hier werd gekozen voor gekleurde rijst als basis. Naast potjes en schepjes werden ook een pincet en regenboog vulfiguur toegevoegd aan de speelbak. 

Een pincet draagt bij aan de oog-handcoördinatie en fijne motoriek van kinderen. 

 

Frozen

Tot slot belandden we nog in het winter wonderland van Ana en Elsa. Deze speeltafel werd gevuld met blauw water, aangelengd met maïzena en kokospoeder. Het kokospoeder is een smaakveilig alternatief voor sensorisch sneeuw en zorgde voor een extra stimulans van de reuk- en smaakzin.

Door het voelen en het creëren van figuren in het poedersneeuw zijn kinderen intensief bezig met hun vingers en dus met de fijne motoriek. Ze voelen het poeder tussen hun vingers, kunnen het kneden en modeleren. Ze kloppen erop, maken het plat en leren hierdoor hun vingers te gebruiken.

 

Kom je in de toekomst graag nog eens meespelen? Op deze pagina kan je zien wat er nog op de planning staat.

Meer speelinspiratie? Bekijk dan zeker ook eens de blogartikels of ga eens naar het Instagram account @mamavanlia.

Speelse groetjes!