Terugblik op onze speelsessie @ Trollenpad Moorsel

 

Het was super dat jullie erbij waren! Hopelijk hebben jullie er net zo van genoten als wij.

Blik je graag nog eens mee terug op onze belevenissen? Op deze pagina vind je meer uitleg over de diverse speluitnodigingen en gebruikte materialen. Het geeft misschien wat extra inspiratie om de kids deze herfstvakantie bezig te houden.

Trollen

Op en rond het elfenbankje zaten de trollen ons al op te wachten. Als basis werd gekozen voor gekleurde rijst. Een fijn en droog materiaal om door de handen te laten gaan en leuk om mee te scheppen en gieten. De trechters boden wat extra uitdaging voor de oudste kindjes, want het stimuleert de oog-handcoördinatie. Voor de kleinsten bood de 'rijstregen' extra verwondering. Er werden ook paddenstoelen in verschillende vormen en kleuren toegevoegd die de kindjes konden verzamelen. 

 

Wil je thuis zelf rijst verven? Doe dan wat ongekookte rijst in een hersluitbaar zakje. Voeg er een scheut natuurazijn en een paar drupjes voedingskleurstof aan toe. De natuurazijn helpt de kleuren beter vast te houden. Nadien doe je het zakje dicht. Kneed en wrijf goed om de kleur door de rijst te mengen. Nadien hoef je het enkel aan de lucht te laten drogen. 

Je kan de rijst ook kleuren met verf, dan heb je geen azijn nodig. Stopt je kindje nog veel in de mond? Gebruik dan voor de zekerheid voedingskleurstof. 

Heksenkeuken

In de heksenkeuken werd er gehocus pocust dat het een lieve lust was. Een grote heksenketel pruttelde over met gekleurde pastaslierten. Met de handen door de sliertjes gaan, dat voelde toch even gek! Ook zelf eens proberen? Kook dan zoals gewoonlijk een hoeveelheid spaghettislingers. Je kan de voedingskleurstof toevoegen aan het water terwijl de slingers koken of de slingers na het koken afspoelen en in een diepvrieszakje of bewaardoos doen en hier de kleurstof aan toevoegen. Na het verven laat je de kleuren een paar minuten intrekken en spoel je de slingers nog eens goed met water.

 

In onze heksenkeuken stond ook een tafel met zwart gekleurde rijst en pasta in Halloweenfiguurtjes (wit gekleurde spookjes). Hier werden aan de rijst naast potjes en schepjes ook een 3D vulfiguur toegevoegd. 

 

Vulfiguren zorgen voor een leuke aanvulling op het spel. Kinderen kunnen ze namelijk gebruiken om op kleur sorteren, te vullen met rijst, bonen, kikkererwten of andere verzamelde materialen.

Magische pompoensoep

Met water spelen brengt rust in het hoofd van je kindje. Een beetje spetteren in het water, wat kliederen of simpelweg water van het ene potje in het andere overgieten. Zoals je ook kon zien, kom je met gewone huis-, tuin- en keukenspullen al een heel eind.

 

Ook voor de cognitieve ontwikkeling van je kindje is met water spelen erg nuttig. Water is namelijk ideaal om kleine experimentjes mee te doen. Iets zo eenvoudig als zinken en drijven bijvoorbeeld is pure wetenschap. Wat gebeurde er met het glazen pompoentje als je het in het water gooit? Allemaal erg fascinerend voor een kind. Het magische poeder maakte de verwondering compleet.

Aarde met wormen en griezelbeestjes

Als basis voor de ‘aarde’ werden bloem, olie en cacaopoeder gemengd. Een smaakveilig alternatief voor zand (en nog lekker ook!) waarmee het ook nog eens een extra zintuig wist te prikkelen.

 

Door het voelen en het creëren van figuren in het zand zijn kinderen intensief bezig met hun vingers en dus met de fijne motoriek. Ze voelen het zand tussen hun vingers, kunnen het kneden en modeleren. Ze kloppen erop, maken het plat en leren hierdoor hun vingers te gebruiken.

 

Sensorisch spel verrijken met boekjes en verhalen

Lezen is een magische reis die deuren opent naar nieuwe werelden en de verbeelding stimuleert. Door de zintuigen van kinderen te prikkelen kan je de leeservaring nog rijker maken.

Zo konden jullie o.a. een boekje over Halloween terugvinden in de heksenkeuken. De kindjes in het boek maakten zich klaar om verkleed als heks/vampier/spook/trol... op Halloweentocht te gaan. Een goeie gespreksopener over het thema want er werd honderduit verteld over lichtwandelingen die nog in het vooruitzicht liggen en huizen en tuinen die recent werden versierd. Heerlijk! 

 

Een boek tot leven wekken via sensorisch spel, zorgt er tegelijk voor dat je je kind deel laat uitmaken van het vertelproces. Je kan hen ook aanmoedigen om scènes uit te beelden of bepaalde voorwerpen laten gebruiken om belangrijke momenten uit het boek na te bootsen.

Bos en herfst

Tot slot konden jullie ook een speelbak met rijst en herfstelementen ontdekken. Ook hier werd een boekje als extra toegevoegd. 

 

'De blaadjesdief' heeft een eekhoorn in de hoofdrol die denkt dat iemand alle blaadjes steelt... tot hij erachter komt dat het de wind is die de blaadjes wegblaast. Een grappig en speels verhaaltje om de herfst uit te leggen. Alle elementen uit dit boekje kon je terugvinden in de speelbak (een boom, verkleurde blaadjes, het eekhoorntje, eikels,...). Hier ontstonden de prachtigste herfsttaartjes ;-)

Kortom, het waren drie heerlijke speel(namid)dagen die werden afgesloten met een lekkere trollenkoek van Bakkerij Bellekes. Bedankt voor jullie aanwezigheid en de mooie, verbindende momenten!

 

Kom je in de toekomst graag nog eens meespelen? Op deze pagina kan je zien wat er nog op de planning staat.

Meer speelinspiratie? Bekijk dan zeker ook eens de blogartikels of ga eens naar het Instagram account @mamavanlia.