Terugblik op onze speelsessie @ du Parc

Het was super dat jullie erbij waren! Hopelijk hebben jullie er net zo van genoten als wij.

Blik je graag nog eens mee terug op onze belevenissen? Op deze pagina vind je meer uitleg over de diverse speluitnodigingen en gebruikte materialen. Het geeft misschien wat extra inspiratie om de kids deze vakantie bezig te houden.

Door het regenweer kon de speelsessie helaas niet doorgaan in de Pastorietuin en werden de speeltafels binnen opgesteld in het gebouw van Sportarena op de site van du Parc. We probeerden daarom de tuin - en al z'n magische wezens - naar binnen te brengen. 

Elfjes

Op en rond het elfenbankje zaten de elfjes ons al op te wachten. Deze speelbak werd gevuld met havermout. Een eenvoudige basis, ideaal voor een eerste zintuiglijke speelervaring. Door er wat voorwerpen en speelfiguurtjes in te begraven kunnen kinderen volop ontdekken. Zeer eenvoudige concepten zoals deze kunnen opwindend zijn voor kleintjes en dit zal hen leren over objectdoorlaatbaarheid.

 

Het vermogen van een kind om zich te concentreren op een zintuiglijke spelactiviteit zal zich ontwikkelen naarmate het groeit, maar aanvankelijk is hun aandachtspanne waarschijnlijk vrij kort en zullen ze snel moe worden van stimulerende activiteiten. Met dit in gedachten zijn spelactiviteiten die weinig voorbereiding vragen het beste als je er thuis verder mee aan de slag zou willen gaan. 

Eenhoorns

In het land van de regenboog ontmoetten we de eenhoorns. Deze bak werd gevuld met kokospoeder en polenta. Discobolletjes en ijshoorntjes zorgden voor wat extra magie.

Het kokospoeder zorgde voor een extra stimulans van de reuk- en smaakzin. De ontdekpanelen voor een nieuw kleurrijk perspectief op de omgeving.

 

Zeemeerminnen en zeedieren

De glimmende staarten en schubben van de zeemeerminnen lagen te glinsteren te midden van prachtige parels. 

Tapioca parels lijken erg op waterparels, alleen zijn deze eetbaar en veilig voor jonge kinderen. Ze hebben zo'n leuke textuur om te ontdekken! Een streling voor de vingertoppen. 

Thuis zelf eens proberen? Kijk op de verpakking hoe het aantal parels zich verhoudt t.o.v. de hoeveelheid water. Laat ze een halfuurtje koken en nadien even goed uitlekken. Optioneel kan je hier ook nog voedingskleurstof aan toevoegen. Je kan ze enkele dagen bewaren in de koelkast.

Diep in de zee zwommen onze zeedieren op de golven van pastaslierten. Ook zelf eens proberen? Kook dan zoals gewoonlijk een hoeveelheid spaghettislingers. Je kan de voedingskleurstof toevoegen aan het water terwijl de slingers koken of de slingers na het koken afspoelen en in een diepvrieszakje of bewaardoos doen en hier de kleurstof aan toevoegen. Na het verven laat je de kleuren een paar minuten intrekken en spoel je de slingers nog eens goed met water.

 

Deze speelbak stimuleert de verbeelding, bevordert de fijne motoriek en biedt een veilige ruimte om te verkennen en te ontspannen.

Kabouters

Hey ho, hey ho! Tussen de bloemetjes en paddenstoelen waren de kabouters druk in de weer. Als basis werd hier gekozen voor gekleurde rijst. Een fijn en droog materiaal om door de handen te laten gaan en leuk om mee te scheppen en gieten. De trechters boden wat extra uitdaging voor de oudste kindjes, want het stimuleert de oog-handcoördinatie. Voor de kleinsten bood de 'rijstregen' extra verwondering. 

 

Zelf rijst verven? Doe wat ongekookte rijst in een hersluitbaar zakje. Voeg er een scheut natuurazijn en een paar drupjes voedingskleurstof aan toe. De natuurazijn helpt de kleuren beter vast te houden. Nadien doe je het zakje dicht. Kneed en wrijf goed om de kleur door de rijst te mengen. Nadien even laten drogen. 

Je kan de rijst ook kleuren met verf, dan heb je geen azijn nodig. Stopt je kindje nog veel in de mond? Gebruik dan voor de zekerheid voedingskleurstof.

 

My little Pony

Een speelbak vol roze en paars en wat nostalgie voor mama en papa. Want het verhaal van My Little Pony startte al in de jaren ’80. Speelgoedpony’s met elk hun eigen kleuren, kenmerken en karakter in een wereld vol magie en fantasie. 

 

Hier werden aan de rijst naast potjes en schepjes ook een pincet en vulfiguur toegevoegd. 

Een pincet draagt bij aan de oog-handcoördinatie en fijne motoriek van kinderen. Vulfiguren zorgen dan weer voor een leuke aanvulling op het spel. Kinderen kunnen ze namelijk gebruiken om op kleur sorteren, te vullen met rijst, bonen, kikkererwten of andere verzamelde materialen.

Draken

De draken boden wat tegengewicht voor al dat roze geweld. 

Het zand werd gemaakt door bloem, olie en cacaopoeder te mixen. Honey loops ontbijtgranen zorgden voor extra textuur. 

 

Door het voelen en het creëren van figuren in het zand zijn kinderen intensief bezig met hun vingers en dus met de fijne motoriek. Ze voelen het zand tussen hun vingers, kunnen het kneden en modeleren. Ze kloppen erop, maken het plat en leren hierdoor hun vingers te gebruiken.

Extra speel- en ontprikkelhoekje

Tot slot werd er nog een extra plekje voorzien waar kindjes zich even konden terugtrekken. Hier vielen de felle kleurtjes en muziekelementen op.

 

Visuele stimulatie is belangrijk voor de ontwikkeling van het gezichtsvermogen van baby's en peuters. Door het gebruik van felle kleuren en contrasten trek je hun aandacht.

Daarnaast zijn baby's en peuters bijzonder gevoelig voor geluiden. Ze genieten van het ontdekken van nieuwe geluiden en het reageren op verschillende tonen. Door het gebruik van muziekinstrumenten zoals rammelaars, regenmakers en xylofoons wordt het gehoor gestimuleerd. Liedjes zingen en dierengeluiden nabootsen is goed om hun aandacht te trekken en hun taalontwikkeling te bevorderen.

Kom je in de toekomst graag nog eens meespelen? Op deze pagina kan je zien wat er nog op de planning staat.

Meer speelinspiratie? Bekijk dan zeker ook eens de blogartikels of ga eens naar het Instagram account @mamavanlia.